Iemand heeft mijn domeinnaam gestolen! Wat moet ik doen?

Het komt geregeld voor dat domeinnamen van bedrijven geclaimd worden door bepaalde partijen. Zodra je hier het slachtoffer van bent geworden, is er jammer genoeg niet veel dat je kunt doen, behalve je domeinnaam tegen een fikse prijs terugkopen.

Voorkom dat je domeinnaam gestolen wordt

Hoe kunnen deze partijen mijn domein stelen?

Eigenlijk is “stelen” geen goede term hiervoor, overnemen past beter. Wat deze partijen doen, is namelijk niet illegaal. Voordat ik hier verder op in ga, zal ik eerst uitleggen hoe het registreren van een domein werkt.

Via verschillende partijen kun je domeinnamen registreren (ook via ons). Bij deze partijen kun jij controleren of je domeinnaam nog beschikbaar is. Zo ja, dan wordt deze geregistreerd bij een zogeheten Registrar. Je domeinnaam verwijst dan door naar het ip-adres van een webhosting pakket waar jouw website zich op bevindt.

Alleen verlopen domeinnamen kunnen overgenomen worden

Als een domeinnaam niet tijdig verlengd wordt, dan komt deze in quarantaine te staan. Tijdens deze periode kan IEDEREEN de domeinnaam claimen. De domeinnaam is dan in feite niet meer van jou.

Het vangen van domeinnamen op deze manier wordt ook wel “Dropcatchen” genoemd. Er is speciale software die tot op de seconde kan zien wanneer jouw domeinnaam in quarantaine komt te staan. Als je op de lijst van mogelijke doelwitten staat, duurt het slechts een milliseconde voordat deze Dropcatch software je domeinnaam automatisch registreert.

De partij die de domeinnaam overgenomen heeft, kan achterhalen wie de vorige eigenaar was. Zij sturen je dan een mail met het verzoek om de domeinnaam weer terug te kopen. Hiervoor vragen zij dan vrijwel altijd een fikse prijs!

Voorkomen is beter dan genezen!

De beste manier om dit te voorkomen, is door ons je domein te laten registreren. Wij zullen er namelijk voor zorgen dat je tijdig op de hoogte gesteld wordt zodra je domein op het punt staat om te verlopen. Wij zorgen er dan voor dat deze geautomatiseerd tijdig verlengd wordt.Geef een reactie