Web Analytics: meten is weten!

Web Analytics maken het mogelijk om inzichtelijk te krijgen welke internet marketing activiteiten (zoals zoekmachine marketing, nieuwsbrieven, et cetera) daadwerkelijk resultaat opleveren. Wij gebruiken verschillende tools om deze data te genereren. Op basis van de verkregen data sturen we bij waar nodig. Zo garanderen we de best mogelijke resultaten!

Want waar het om draait bij internet marketing is online resultaat. Wij gaan dan ook altijd voor een positieve Return-on-Investment (ROI). Web analytics maken het mogelijk om de kosten en baten van de activiteiten volledig inzichtelijk te maken.

Waarom zijn Web Analytics belangrijk?

Het is heel leuk als er bezoekers naar je website komen, maar als die bezoekers geen actie ondernemen dan heb jij daar als organisatie vrij weinig aan. Door slim gebruik te maken van web analytics kunnen wij achterhalen wat de bezoeker op je website doet, en hoe we ervoor gaan zorgen dat bezoekers wel actie ondernemen.

Wat kan je allemaal meten met web analytics?

Tegenwoordig kunnen we tal van dingen meten op het web. Zelfs na het doorvoeren van de AVG/GDPR-wetgeving. Het doel van web analytics is om je gebruiker te leren kennen. Om dit te kunnen moet je inzicht verkrijgen in je gebruiker. Dingen die je met web analytics inzichtelijk maakt zijn bijvoorbeeld:

 • Wat doet de bezoeker op de website?
  • Hoe lang blijft hij erop, welke pagina’s bezoekt hij, en op welke data & tijdstippen?
 • Via welke device (desktop, mobiel, tablet) bezoekt de bezoeker de website?
 • Welke kanalen zorgen voor het meeste verkeer?
 • Doet de bezoeker iets in zijn winkelwagen?
  • Haakt de bezoeker af bij het afrekenen? Zo ja, bij het invullen van welk veld?
 • Waar klikken bezoekers voornamelijk op in je website?
 • Heeft de bezoeker contact opgenomen na het bezoek van je site?
 • Et cetera.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Met onze slimme tools kunnen wij dingen meten en inzichtelijk maken waar je nu waarschijnlijk nog geen weet van hebt. Bijvoorbeeld de resultaten die je boekt met je zoekmachine marketing campagne.

De slimme tools die wij gebruiken bij B/Focused

Er zijn tal van tools die je kan gebruiken om inzichtelijk te maken wat bezoekers doen op je website. Waarschijnlijk heb je alleen gehoord van Google Analytics (een essentiële tool die wij uiteraard ook gebruiken), maar er zijn nog tal van andere tools voor Web Analytics.

CRO Tool: HumCommerce

Conversion-Rate-Optimisation (CRO) tools maken het mogelijk om op een visuele manier inzichtelijk te maken wat je bezoekers doen. Deze tools maken het mogelijk om heatmaps te genereren, screen recordings te maken, het gebruik van contactformulieren te analyseren en meer! Met deze informatie kan je de User Experience (UX) van je website verbeteren, met als doel meer conversie.

Ahrefs

Wij gebruiken deze tool om de zoekmachine marketing voor onze klanten te doen. Deze tool maakt het inzichtelijk hoe je meer websiteverkeer kan krijgen, wat je concurrenten doen om website verkeer te genereren én wat je moet doen om hoger dan hen te scoren in Google.

Facebook Insights

Als je de Facebook Pixel installeert op je website dan krijg je toegang tot een hoop data. Data die inzichtelijk voor je maken wat je bezoekers op je website doen als ze op een Facebook -of Instagram advertentie geklikt hebben. Ook is er de Facebook Audience Insights tool. Deze tool toont allerlei statistieken die belangrijk kunnen zijn voor social media marketing.

Google Search Console

Als je je website koppelt aan de search console van Google dan krijg je inzicht tot allerlei data. Je ziet met welke zoektermen gebruikers op je site komen, hoe je website prestreert, of al je webpagina’s geïndexeerd worden door Google, en nog veel meer.

Google Analytics

The bread and butter van Web Analytics. Google analytics geeft onder andere een duidelijk beeld van je bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

Hoe gaat B/Focused te werk?

In eerste instantie brengen we in kaart welke doelen voor jouw organisatie het meest belangrijk zijn. Op basis daarvan besluiten we welke tools in jouw geval relevant zijn. Iedere klant -en situatie is uniek, dus de tools die we inzetten kunnen variëren, maar Google Analytics zetten we in ieder geval vrijwel altijd in.

Maandelijkse rapportage

Maandelijks rapporteren we naar jou de resultaten. Deze rapportage geeft je inzicht in de prestaties en resultaten van de afgelopen periode. Tijdens deze rapportage bespreken we ook waar bijgestuurd moet worden indien nodig en welke stappen we gaan ondernemen om dat te doen.

Ook aan de slag met Web Analytics?

Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

* Verplicht invulveld

Direct contact

Neem direct contact op met onze Internet Marketing specialist:

Kevin Sozanski

T: 045 303 0232
E: kevin@b-focused.eu