Backup & Herstel van data

Een introductie over Backup

Heeft uw bedrijf traditionele server oplossingen, werkt u volledig Cloud gebaseerd of gebruikt u een combinatie van deze producten? Back-up , data retentie en data herstel na rampen is een gecompliceerd maar essentieel onderdeel van uw ICT infrastructuur, wij vinden dat elk bedrijf dit moet hebben.

Moet hebben? Jazeker! In deze tijd van data, virussen, encryptie kaap software en het werken met personen, zorgt geregeld voor dataverlies binnen een bedrijf. Data is tegenwoordig voor de meeste bedrijven het belangrijkste bezit, deze data moet dus beschermd worden.

B/Focused ICT Services helpt u met het inrichten van een enkele back-upoplossingen die aan al uw Back-up vraagstukken voldoet. Dit is te beheren vanuit een enkele back-up console, voor zowel uw Cloud als uw lokale Back-ups. Wij maken gebruik van privé Cloud opslag binnen de Europese Unie met snelle data transfers en verschillende herstel methodes.

B/Focused ICT Services helpt u met een solide back-up & data herstel na rampen strategie!

Backup Beheer door B/Focused | Dit doen we dagelijks!

Wij beschikken over een eigen systeembeheer afdeling, welke dagelijks een controle uitvoert van onder andere de back-up bewaking en monitoring van de back-up taken die door ons beheerd worden.

 •  Elke ochtend worden aan de hand van het back-up dashboard alle back-up taken die door ons beheerd worden gecontroleerd. Bij mislukte back-up taken controleren wij de oorzaak hiervan en volgen dit indien nodig verder op.
Backup Beheer door B/Focused | Dit doen we periodiek!

Een medewerker van de afdeling systeembeheer komt periodiek bij u op locatie, om dieper in te gaan op de status van uw ICT infrastructuur. Wat betreft back-up behandelen wij de volgende punten:

 • Wij bespreken het beheer rapportage over het afgelopen beheerperiode waarvan back-up een onderdeel is.
 • Zijn er mutaties binnen uw bedrijf, zoals personeel dat er bijgekomen of wegegaan is? Wat gebeurt er met deze data? Hebben gebruikers toegang tot de data en worden wachtwoorden aangepast na het vertrek van medewerkers?
 • Slaan de gebruikers van de ICT systeem de data op zoals afgesproken is? Het komt voor dat gebruikers hun eigen opslag procedure bedenken, die niet altijd in lijn met de back-up procedures zijn. Wellicht is het handig om er over na te denken om een document te maken met daarin alle informatie hoe de gebruikers om moeten gaan met de data. Als alle gebruikers op dezelfde manier omgaan met de data is deze makkelijker terug te vinden.
 • 1 keer per jaar testen wij de back-up procedure met een volledige restore. Dit is een belangrijk onderdeel van de back-up procedure, omdat als u ooit met een grote ramp zoals bijvoorbeeld een brand te maken krijgt, willen wij er zeker van zijn dat wij back-up procedure afdoende is en perfect afgestemd is op uw data behoeftes.

Waarom een back-up?

U bent wettelijk verplicht vanuit de belastingdienst om 7 jaar datahistorie te kunnen overleggen, als het over personeelsgegevens gaat is dat zelfs 30 jaar data historie. Verlies van data kan dus voor aanzienlijke problemen zorgen bij een controle.

Dit is voor de meeste bedrijven de belangrijkste reden, wat als het bedrijf alle data verliest? Voor de meeste bedrijven is dit een onherstelbaar verlies of zou het op zijn minst ontzettend veel tijd kosten dit weer enigzins te herstellen. Zonder data kunnen bedrijven niet functioneren. Wat als u morgen geen toegang meer hebt tot u klantendata, uw administratie of uw personeelsgegevens?

Daarvoor hebben we data herstel bij rampen, de belangrijkste vorm van backup waarmee we data kunnen herstellen van de laaste backup waarbij een maximaal dataverlies van 24 uur voor de meeste bedrijven acceptabel is. Natuurlijk kunnen we korter herstel uitvoeren maar 24 uur is voor de meeste bedrijven acceptabel tegen relatief lage kosten.

Soms wordt er per ongeluk wel eens een bestand overschreven of een map weggegooid. Vaak hebben medewerkers dit niet eens direct in de gaten tot de data enige tijd erna weer nodig is. Waar is dat mapje gebleven krijgen wij dan te horen aan de servicedesk?

Met een back-up kunnen we afhankelijk van de data retentie (de tijd dat we terug kunnen gaan in een back-up) terug in de tijd kijken naar de data op een bepaald moment. Onze standaard data retentie is 1 maand op onze back-up oplossing maar desgewenst kunnen we deze data rentenie langer zetten. Hoe langer de data retentie hoe meer opslag we nodig hebben in de back-up dienst.

Soms wordt er bewust data verwijderd. Bij een ontslag of een ontevreden medewerker hebben we al met deze situaties te maken gehad. Wij adviseren bij een einde dienstverband per direct alle wachtwoorden en toegang te verwijderen van de betreffende medewerker. Maar ook bij een in goed overleg beeindigd dienstverband kan het voorkomen dat er geen enkel mailtje of data bij de betreffende medewerker meer is terug te vinden.

Met een back-up kunnen we afhankelijk van de data retentie (de tijd dat we terug kunnen gaan in een back-up) terug in de tijd kijken naar de data op een bepaald moment. Onze standaard data retentie is 1 maand op onze back-up oplossing maar desgewenst kunnen we deze data rentenie langer zetten. Hoe langer de data retentie hoe meer opslag we nodig hebben in de back-up dienst.

U hebt een encryptievirus binnengehaald, dat kan gebeuren maar een backup is wel onztettend belangrijk in deze situatie.

Encryptievirussen versleutelen uw data op de achtergrond en eenmaal klaar vragen ze voor een losgeld om de data weer bruikbaar te maken. Belanrgijk detail daarbij is dat encryptievirussen geen data stelen, uw data is alleen versleuteld maar niemand heeft een kopie van die data. Er is bij een encryptievirus dus geen sprake van gecompromiteerde data wat in veel gevallen nog veel erger zou zijn. U bent dan immers verplicht hier melding van te doen en dit kan grote reputatieschade opleveren.

Met een backup kunnen we de schade gedaan door een encryptievirus eenvoudig herstellen. Dit is wel de grootste vorm van dataverlies van de afgelopen jaren. Wij hebben elk jaar wel een nieuwe klant die ons opbelt met de vraag of wij hun data nog kunnen herstellen omdat ze niet beschikken over een goede backup. Daarom is backup een belangrijke voorwaarde voor B/Focused ICT Services om samen met uw bedrijf professioneel zaken te doen.

Ons bedrijf heeft alle data in de cloud, wij hebben geen back-up nodig.... toch?

Het antwoord daarop is nee, maar niet in alle situaties is een back-up van groot belang. Onderstaand een uitleg hierover:

Als uw laptop uit uw auto wordt gestolen dan hoeft u zich bij een goede Cloud inrichting normaler wijze weinig zorgen te maken. Wij stellen standaard encryptie in op alle data die door ons beheerd wordt, dus als de dief iets met de gegevens wilt doen is deze onbruikbaar zonder encryptiesleutel. Daarnaast staat uw data netjes in de Cloud, als u een nieuwe laptop aanschaft (bij B/Focused), kunnen wij uw nieuwe laptop weer aan de Cloud dienst koppelen en alle data zonder probleem herstellen.

Encryptievirussen tasten Cloud diensten aan en alle versleutelde bestanden. Deze bestanden synchroniseren netjes naar uw andere apparatuur, met als gevolg dat alle bestanden zijn geïnfecteerd. De geïnfecteerde data synchroniseerde op alle aan internet verbonden apparaten van uw bedrijf. Dit is dus een regelrechte ramp. Het bewust of onbewust verwijderen van de data op Cloud diensten heeft een back-up nodig als terugval scenario. ons advies is dan ook altijd om een back-up te maken, zowel lokaal als in de Cloud omgeving.

Waarvan maken wij een back-up?

B/Focused ICT Services backup voor Office 365 helpt u Exchange (Outlook data zoals Mail, Agenda, Contactpersonen en Taken), OneDrive en Sharepoint data verlies  te voorkomen van uw Office 365 medewerkers.

Als u medewerkers per ongeluk (of opzettelijk) mails, contactpersonen, agenda, OneDrive of SharePoint data verwijderd kunnen wij deze eenvoudig herstellen als u deze weer nodig heeft tegen een aantrekkelijke maandelijkse prijs per gebruiker zonder opslaglimiet.

Server backup gebruiken we om data van servers, virtuele servers en kritieke applicaties veilig te stellen.

Bij een server backup kunnen we een lokale SpeedVault activeren waarmee de eerste backup lokaal wordt gemaakt. Daarmee kunnen we altijd supersnel restoren vanuit een lokale omgeving of u eigen prive cloud zonder de complexiteit van ingewikkelde technische oplossingen. De prijsopbouw is simpel en gebaseerd op het aantal apparaten in uw infrastructuur.

Wij kunnen backups maken van:

 • VMWare;
 • Hyper V;
 • Exchange;
 • Microsoft SQL;
 • SharePoint;
 • Virtualisatie Ondersteuning;
 • Bare Metal Ondersteuning;
 • Virtuele Disaster recovery
 • Snelle Recovery met lokale SpeedVault;
 • Cloud Storage;

Werkstation backup gebruiken we voor het veilig stellen van met name software oplossingen en de data daarvan die draaien op werkstations.

Met de B/Foused ICT Services Werkstation Backup dienst kunnen we hele werkstations beschermen om downtime te reduceren. U hoeft dan bij een defect immers eenvoudig een backup terug zetten van alle software en data op de werkstation zonder een ingewikkelde en tijdrovende herinstallatie procedure uit te voeren.

Bescherming van uw Microsoft Office 365 Data

Meer organisaties zijn Microsoft® Office 365® gaan gebruiken, Dus bij jullie kunnen er vragen ontstaan over de rol van Microsoft bij het veilig en herstelbaar houden van uw gegevens. Het is belangrijk om te weten dat, terwijl Microsoft vooral gericht is op beschikbaarheid, uw vertrouwde IT-managed services provider (MSP) degene is waarop u kunt vertrouwen om de herstelbaarheid en het behoud van Office 365-gegevens te helpen garanderen.

Meer organisaties gebruiken Microsoft® Office 365®, hierdoor kunnen er vragen ontstaan over de rol van Microsoft bij het veilig en herstelbaar houden van uw gegevens. Het is belangrijk om te weten dat, terwijl Microsoft vooral gericht is op beschikbaarheid, uw vertrouwde IT-managed services provider (MSP) degene is waarop u kunt vertrouwen om de herstelbaarheid en het behoud van Office 365-gegevens te helpen garanderen.

Wat betekent MSP?

Een MSP, ofwel Managed Service Provider, is een dienstverlener die aan u als afnemer een beheerde dienst levert. Dit kan een cloud gebaseerde oplossing zijn, maar dat hoeft niet. Een ICT dienstverlener waarmee u een contract afsluit voor het beheer van uw servers en software is ook een Managed Service Provider.

De grafiek hiernaast schetst het model van gedeelde verantwoordelijkheid en laat zien wat Microsoft biedt en wat u samen met uw MSP nog moet afhandelen.

OFFICE 365 STANDAARD DATA BEHOUDEN

Veel ondernemers realiseren zich niet ten volle dat er grenzen zijn aan het standaard data behoudt systeem van Microsoft. Als uw MSP u niet voorziet van een data beschermingsoplossing voor Office 365, kan het zijn dat u zich in een onplezierige situatie bevindt waarin belangrijke bestanden permanent is verwijderd. Zonder een back-up zal zelfs de MSP (meestal) niet in staat zijn om uw gegevens te herstellen, wat in de onderstaande tabel is aangegeven (uitgaande van het gebruik van Business Essentials of Business Premium):

*Als u Office 365 Business Essentials of Business Premium gebruikt, is er 50 GB aan actieve gegevensopslag beschikbaar.
** Als u Office 365 Business Essentials of Business Premium gebruikt, blijft 50 GB aan archiefgegevensopslag bestaan zolang het abonnement actief is. Als een gebruikersaccount of mailbox wordt verwijderd, wordt het archief na 90 dagen definitief verwijderd. Admins moeten archiveringsregels instellen, of eindgebruikers moeten handmatig items in het archief verplaatsen. OPMERKING: Deze gegevens zijn correct vanaf januari 2020.
*** Er wordt voortdurend een back-up gemaakt van de actieve gegevens, en gedurende zeven jaar worden alle herstelpunten behouden. Actieve gegevensherstelpunten die meer dan zeven jaar oud zijn, worden verwijderd.

*Als u Office 365 Business Essentials of Business Premium gebruikt, is 1 TB actieve gegevensopslag beschikbaar per OneDrive-gebruiker en blijft deze beschikbaar zolang het abonnement actief is.
** Als u Office 365 Business Essentials of Business Premium gebruikt, is 1 TB actieve opslag beschikbaar per SharePoint-site.
*** Van actieve gegevens wordt doorlopend een back-up gemaakt en gedurende een jaar worden alle herstelpunten behouden. Actieve gegevensherstelpunten die meer dan een jaar oud zijn, worden verwijderd.

OPMERKING: Deze gegevens zijn accuraat vanaf januari 2020.
SolarWinds Backup voor Office 365
SolarWinds Backup voor Office 365 is ontworpen als een veilige oplossing voor gegevensbescherming voor Office 365 Exchange™ OneDrive® en SharePoint®. Het beveiligt uw gegevens door te behouden en herstellen van uw Office 365-gegevens te garanderen.