Cloud Back-up

Een Cloud Back-up

U hoeft u geen zorgen meer te maken dat uw organisatie data verliest. Wij slaan de dagelijkse back-up op in een extern datacenter. In dit geval maken wij gebruik van de Cloud Diensten van Barracuda. Vanwege Europese wetgeving wordt alle data opgeslagen in datacenters binnen de Europese Uni.

Als u een Back-up abonnement bij ons afneemt is het belangrijk om daar duidelijke afspraken over te maken. Immers is dit een product dat we hopelijk nooit in hoeven te zetten, echter als dat wel nodig is, dan is dat meestal in zeer stressvolle situaties zoals een brand, diefstal, waterschade of andere grote rampen.

In zo’n situatie is het belangrijk dat we beschikken over een recente back-up en dat we ook van elkaar precies weten wat de afspraken over data retentie (hoe lang kan ik terug in de tijd kijken van mijn back-up(s) en welke data er geback-upped wordt.

Daarnaast is het belangrijk een keer per jaar een volledige restore uit te voeren om te testen of de restore ook daadwerkelijk te herstellen is. Dat lijkt misschien onnodig, echter uit ervaring komen er bij zo’n restore toch vaak dingen naar boven waar vooraf misschien niet aan gedacht is. Zo komen we er met enige regelmaat achter dat bedrijven nieuwe data en software in gebruik nemen zonder dat aan ons als back-up beheerder door te geven.

Goede communicatie is heel belangrijk voor Disaster Recovery, immers zonder kennis van nieuwe aanpassingen kunnen wij geen goede back-up garanderen.

Voorbeelden:

1= Een klant neemt een nieuwe urenregistratie in gebruik, de leverancier installeert netjes dat pakket op de werkplek van de eigenaar en het werkt prima. Wij hebben een online back-up ingesteld voor alle data op de server. De harddisk van de computer crasht en we kunnen niet de uren herstellen omdat bij installatie van het pakket dit eigenlijk op de server had moeten gebeuren, dan hadden wij een agent op de werkplek moeten installeren om die data te herstellen. Hier gaan dus eigenlijk twee dingen fout, de installatie had plaats moeten vinden op de server en de back-up selectie had aangepast moeten worden na deze mutatie. Communicatie vanuit de klant was hierin dus nodig naar B/Focused toe.

2= Bij een klant is het hele kantoor afgebrand. Mail en data kunnen we snel herstellen (Binnen 8 uur) echter de databases blijken bij herstel corrupt. Na veel moeite lukt het om een database van twee weken terug werkend te herstellen. Na twee weken wordt de oude data uiteindelijk hersteld door de leverancier maar dit geeft aan dat met name bij databases een testprocedure van minimaal 1 x per jaar echt essentieel is. We moeten kunnen vertrouwen op deze procedures in geval van een noodsituatie. Hier lag het probleem in de software van de klant. De back-up was wel succesvol voltooid.

Beheer, Ticketing en Testrecovery

U ontvangt een mail over de status van de back-up, of deze gelukt is of niet.
Bij mislukte back-ups worden automatisch tickets in ons ticket systeem gegenereerd die ook direct met prioriteit zullen worden opgepakt. De ticket afhandeling geschiedt op basis van nacalculatie tenzij u daar een managed contract voor hebt afgesloten.

Een keer per jaar (ongeveer rond juni) plannen we een testrestore, deze restore voeren we uit op onze test recovery server op ons kantoor. We zullen via schermdeling samen met u de resultaten van deze test recovery met u bespreken en daarna de machine opnieuw inrichten zodat geen data achter blijft op onze systemen.
Als u dat niet wilt kunnen we ook de restore uitvoeren op uw systemen, echter dat kan traagheid in Internet en uw systemen veroorzaken.

In elk geval is het belangrijk om mutaties altijd door te geven. Denk daarbij aan nieuwe programma’s, medewerkers of hardware die u in het bedrijf plaatst. In het geval van calamiteiten moet u kunnen vertrouwen op het herstel van data en de professionele dienstverlening van B/Focused.

In het geval van calamiteiten heeft B/Focused Tijdelijke Werkplekken op de plank staan. Nieuwe werkplekken kunnen we op basis van Spoedlevering bestellen dan worden ze de volgende dag voor 11:00 geleverd. Data herstel kunnen we direct na een calamiteit mee beginnen. In de meeste gevallen kunnen we ervoor zorgen dat u en uw medewerkers een dag na de calamiteit alweer beschikken over basis gegevens als mail, bestanden en software.

In overleg kunnen we samen een schema maken om onze afspraken vast te leggen. hier komt het apparaat, de naam, de data retentie, back-up selectie, back-up beschrijving, tijd en planning & type back-up in te staan. In overleg zal dan een exact tijdstip vast komen te staan wanneer het wordt uitgevoerd. Wij leggen deze gegevens vast zodat er tussen u en ons geen misverstanden plaats vindt.

U hebt als klant de verantwoordelijkheid mutaties in data en personeel tijdig aan ons te melden zodat wij in staat zijn een goede back-up voor u te maken en beheren.