IP Camera Beveiliging

IP CAMERA'S WAAR MOET IK REKENING MEE HOUDEN?

We hebben nu al een aantal cases meegemaakt waarbij traditionele beveiliging installateurs wel verstand hebben van camera’s maar niet het IT stukje erachter. Wij als B/Focused ICT Services zijn alleen met IT bezig en denken dus ook mee over de digitale beveiliging van de camera’s of domotica oplossingen in een huis of bedrijfspand. Gezien de ontwikkelingen daarvan wordt met name de digitale beveiliging ook steeds belangrijker. Twee voorbeelden:

Bij het overnemen van het IT Beheer bij een klant kwamen ook vragen over camera bewaking die niet goed werkte. Er waren twee inbraken geweest waarbij geen bewakingsbeelden overhandigt konden worden. De klant beschikt over 7 winkels en een hoofdkantoor waar de beelden worden bekeken en opgeslagen.

De fout die er gemaakt was was dat er allemaal hoge kwaliteit camera’s zijn opgehangen en geinstalleerd zonder een bandbreedte plan te maken. De camera’s trokken de kassa’s eruit en door de hoge kwaliteit van de beelden kregen de internet verbidningen dit niet verwerkt waardoor grotendeels beelden niet aankwamen op de centrale opneem unit.

Wij hebben een plan gemaakt voor de bandbreedte rekning houdend met de CRM software, Kassa Systemen, Telefonie en uiteraard camera’s. Daarin zijn door de klant consessies gedaan op bepaalde gebieden maar dat heeft wel geresulteert dat in volgende inbraken beelden konden worden overhandigd en alle digitale systemen nu op elkaar zijn afgestemt met een kwaliteitsgarantie.

Bij een relatie waar wij de IT Infrastructuur onderhouden werd een geavanceerd beveikigingssysteem aangelegd. Ons werd gevraagd de camera’s te publiceren via Internet omdat de installateur dat niet lukte.

Daarbij kwamen wij erachter dat alle systemen met standaardwachtwoorden waren uitgerust en wij met enkele simpele hacking skills binnen 5 minuten het merk en wachtwoord konden achterhalen en alles konden uitschakelen.

Door het toepassen van enkele simpele maar ook gevanceerdere maatregelen hebben we ook gezorgd dat ook de digitale beveiliging op het niveau kwam van de rest van het alarmsysteem. Bedenk bijvoorbeeld dat de meeste camera systemen wachtwoorden onversleuteld versturen als je deze opent met je iPhone. Hackers kunnen met simpele software zoeken op pakketjes en zo wachtwoorden ontdekken. Wij willen jullie niet bang maken, maar als je echt beveiliging wil moet je de digitale beveiliging ook meenemen, of de camera’s niet aansluiten op publiek internet.

BEHUIZING DOME OF BULLET?

Je kunt bij alle productseries kiezen uit verschillende behuizingen. Daarbij kun je een keuze maken uit estetisch oogpunt dat het mooi moet uitzien of uit beveiligingsoogpunt dat het net moet opvallen.

Een dome camera is kleiner, compacter en minder vandaalgevoelig. Doordat dome camera’s geen kapje hebben kun je sneller last hebben van regendruppen dus meestal worden deze binnen gebruikt.

Bullet camera’s zijn groter, dat kan een betere preventieve werking hebben maar ziet minder mooi uit. Een bulletcamera is ook minder vandaalbestendig, Deze camera’s zijn makkelijker te saboteren.

BINNEN OF BUITEN?

Vrij logisch waarschijnlijk maar als een camera buiten komt te hangen moet hij bestendig zijn tegen vocht. Deze camera’s zijn ook altijd wat duurder dan camera’s voor gebruik binnen. Ook als een camera buiten onder een obverkapping komt te hangen moet nog steeds een weerbestendige camera opgehangen worden.

WELKE LENS MOGELIJKHEDEN ZIJN ER?

De lens van een bewakingscamera bepaald de kijkhoek en is dus belangrijk bij het maken van je keuze. We hebben drie soorten lenzen

VASTE LENS

Een vaste lens is niet uitwisselbaar. Je kunt hierbij dus niet de kijkhoek bepalen en geen scherpte punt instellen. Bij 1080p camera’s heb je dan een vast scherpte punt, maar bij 5 en 8 Mega Pixel IP camera’s gaat de scherpstelling digitaal waardoor dit niet belangrijk is

VARIABELE LENS

Een variabele lens kun je bewegen, met een stelschroef kun je de lens bewegen waardoor de kijkhoek groter of kleiner wordt. Variabele lenzen vind je niet bij 5 en 8 Mega Pixel omdat bij deze hoge resolutie inzoomen niet meer zinvol is.

AUTOFOCUS LENS

Het zelfde als de variabele lens alleen het in- en uitzoomen gaat via de webpagina van de camera of recorder. Twee elektromotoren zorgen voor het zoomen en scherpstellen.

Nachtzicht

Camera’s kunnen infrarood licht zien. Bijna alle modellen in hebben ingebouwde infraroodverlichting. Als het te donker wordt op de plaats waar de camera hangt schakelt deze over op de nacht stand. Dan schakelt de kleurenfilter uit die bij daglicht zorgt dat de kleuren overeenkomen en schakelt de infraroodverlichting aan.

Bewakingscamera’s hebben een nachtzicht tussen de 20 en 40 meter. Als verder belicht moet worden kan er ook nog gekozen worden een losse infrarood lamp op te hangen om grotere terreinen of verder weg te kunnen belichten.

BEHUZING CAMERA
BULLET CAMERA
BULLET CAMERA
DOME CAMERA
DOME CAMERA
FISH EYE CAMERA
FISH EYE CAMERA
Network Video Recorder (NVR)

Een Netwerk Video Recorder ofwel NVR is speciaale hardware of software gemaakt voor camera bewaking. Bij B/Focused ICT Services zijn we digitaal georienteerd dus wij werken alleen met IP camera’s en digitaal georienteerde producten.

FYSIEKE NVR

Het voordeel van een fysieke NVR is dat dit een apparaat ia dat speciaal gemaakt voor videobewaking. Het is daarom gebruikersvriendelijk, er kan rechtsreeks een beeldscherm of televisie aan gekoppeld worden en is vaak uit te breiden met meer opslag zodat beelden langer bewaakt mogen worden.

VIRTUELE NVR
We kunnen een NVR ook virtueel op een server installeren. In dat geval koop je dus geen fysiek apparaat maar kunnen we speciale (open source) software installeren op een server. In sommige gevallen kunenn we gratis open source software daarvoor gebruiken, in sommige gevallen zullen we daar betaalde software voor moeten gebruiken. Als een klant al een server heeft kunnen we zo een stukje resources reserveren en met gratis open source software de camera’s koppelen en kan dit dus goedkoper uitvallen. Het nadeel van een virtuele NVR is dat er geen fysieke uitgang op zit als je beelden wil afspelen moet dat dus altijd op een apparaat als een pc of speler. Het voordeel is dan wel weer dat via elk apparaat met een website dit makkelijk te openen is.

KANALEN

In principe is het aantal kanalen onbeperkt. Belangrijk bij een camera project is wel de eventuele toekomstige plannen mee te nemen. Immers als je wil beginnen met 4 camera’s en volgend jaar gaat verbouwen of uitbreiden moeten we daar wel rekening mee houden.